liczby zespolone
hanecka i pudel:
Czy ja to dobrze robię ?
Mam obliczyć
√−3−4i
Wchodzę więc na kalkulator naukowy na komputerze i liczę najpierw argument z
Wychodzi mi −126.869897645844
o
| | argz | |
Następnie w oparciu o wzór Moivre liczę cos( |
| ) i mnożę to przez √r |
| | 2 | |
| | argz | |
Otrzymuję 1,a więc isin( |
| )*√r=−2i(czwarta ćwiartka) |
| | 2 | |
A jeśli do−126.869897645844
o dodam 360
o i podzielę przez 2...itd. to otrzymam
−1+2i
I takie wyniki mam w pewnym studenckim skrypcie!
Ale chodzi o pryncypia

!
6 kwi 13:27
jc: Pamiętaj, że takie równanie ma zawsze dwa rozwiązania.
− 1 + 2i, 1−2i
A poza tym dobrze, choć w przypadku równania kwadratowego można obejść się bez
trygonometrii.
6 kwi 13:33
Janek191:
Lub tak
− 3 − 4 i = −( 2 + i)2 = i2*( 2 + i)2
więc
√ − 3 − 4 i = i*(2 + i) = − 1 + 2 i lub √−3 − 4 i = 1 − 2i
6 kwi 13:44
exit: hanecka i pudel to to samo tałatajstwo co Obywatel, hwdtel itd, sam wstawia zadania a potem
przepisuje rozwiązania.
to tzw Janusz internetu− czekamy az przepiszesz rozwiązanie obywatelu.
6 kwi 14:22
pudel i hanecka: Że wyniki są zgodne i poprawne to wszyscy wiemy!Ale zwróccie uwagę na ten argument!
Obawiam się że niepoprawny
6 kwi 16:06