Rozwiąż równanie
Loloolo: Rozwiąż równanie: 14−x+1(4−x)2+1(4−x)3+...=7−2x
Założenia:
1. a11−q=7−2x
2. |q|<1
Rozwiazuje 1
a1=14−x=q
Rozwiazuje 2
|14−x|<1
Generalnie wydaje mi się, że dobrze myślę,ale rozwiązując to do końca na kartce wychodzi mi
brak rozwiazania, a jest to zle rozwiazanie. Moglibyscie mi to rozwiazac zebym zobaczyla gdzie
mam blad?
6 kwi 13:22
Jerzy:
To pokaż te obliczenia
6 kwi 13:25
jc: Policz jeszcze raz starannie i wyjdzie.
6 kwi 13:29
Janek191:
wtedy mamy
| 1 | |
| = 7 − 2 x ; x ≠ 3 |
| 3 − x | |
1 = ( 7 − 2 x)*( 3 − x)
1 = 21 − 7 x − 6 x +2 x
2
2 x
2 − 13 x + 20 = 0
Δ = 169 − 4*2*20 = 169 − 160 = 9
√Δ = 3
| | 13 − 3 | |
x = |
| = 2,5 lub x = 4 |
| | 4 | |
Odp. x = 2,5
==========
6 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
| |
| | <1 ⇔ x∊(−∞;3) ∪ (5,+∞) |
| | 4−x | |
| a1 | |
| = 7−2x ... zauważyłeś, że a1 = q |
| 1−q | |
| q | | q−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = −1 + |
| = −1 + |
| = |
| 1−q | | 1−q | | 1−q | | 1−q | | | |
| | 1 | | x−4 | | x−3 | | 1 | | 1 | |
= −1 + |
| = −1 + |
| = −1 + |
| − |
| = − |
| |
| | | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
I teraz:
2x(x−3) − 7(x−3) − 1 = 0
2x
2 − 13x + 20 = 0
x
1 = 2.5 ; x
2 = 4
czyli x = 2.5
6 kwi 13:36
Loloolo: Okej wielkie dzieki, juz wiem, gdzie chochlik−obliczenia.
6 kwi 14:32