Równanie stycznej do okręgu
galanonim: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2 + y2 −8y = 4 przechodzących przez punkt
A=(−2,−1)
wyznaczyłem sobie najpierw środek a następnie promień, następnie wiemy że promień pada pod
kątem prostym do stycznej więc wyznaczyłem równanie prostej przechodzącej przez środek i punkt
(−2,−1) a następnie wiemy że współczynnik a stycznej bedzie odwrotny i z przeciwnym znakiem.
NIestety rónanie w odpowiedziach jest błędne. Proszę mi wyjaścnić czy można tak robić
6 kwi 12:40
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia
6 kwi 12:43
Jerzy:
Proste mają równanie: y = a(x+2) − 1 ,
Podstaw do równania okręgu i nałóż warunek...jedno rozwiązanie
6 kwi 12:48
jc: Do czego potrzebujesz prostej przechodzącej przez środek okręgu i dany punkt?
"wiemy że współczynnik a stycznej bedzie odwrotny i z przeciwnym znakiem"
Do czego odwrotny?
A jak rozwiązać zadanie? Widzę co najmniej 3 sposoby.
1. Znaleźć proste przechodzące przez A, posiadające dokładenie jeden
punkt wspólny z okręgiem.
2. Znaleźć proste przechodzące przez A, których odległość od środka okręgu
równa jest promieniowi okręgu.
3. Ze wszystkich stycznych wybrać te, które przechodzą przez punkt A.
6 kwi 12:53
galanonim:

x{2} + y{2} − 8y = 4
c= −4,
−2b=−8
b= 4
a=0
S(0,4)
r
2 = 16+4
r= 2
√2
y= ax +b
−1 = −2a +b
4=b
−5= −2a
6 kwi 12:53
jc: Jerzy napisał jak zacząć wg pierwszego sposobu, kontynuuj.
6 kwi 12:54
galanonim: Wiemy że jeżeli prosta jest prostopadła a w tym przypadki promień pada pod kątem prostym do
stycznej to a1*a2 = −1
6 kwi 12:54
Jerzy:
A co to ma do rzeczy ?
6 kwi 12:57
5-latek :

(x−0)
2+(y−4)
2= 20 Popatrz na rysunek
ty zrobiles takie cosik ( to niebieskie
A to nie ma tak być ma być to zielone
6 kwi 12:59
jc: galanonim, Jeśli chcesz po swojemu, to możesz zacząć tak
x2 + y2−8y = 4, x*(x+2) + (y−4)*(y+1) = 0
(x,y) − punkt styczności
Pierwsze równanie mówi, że (x,y) leży na okręgu.
Drugie, że promień jest prostopadły do odcinka łączącego punkt styczności z punktem A.
6 kwi 13:06