matematykaszkolna.pl
Równanie stycznej do okręgu galanonim: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2 + y2 −8y = 4 przechodzących przez punkt A=(−2,−1) wyznaczyłem sobie najpierw środek a następnie promień, następnie wiemy że promień pada pod kątem prostym do stycznej więc wyznaczyłem równanie prostej przechodzącej przez środek i punkt (−2,−1) a następnie wiemy że współczynnik a stycznej bedzie odwrotny i z przeciwnym znakiem. NIestety rónanie w odpowiedziach jest błędne. Proszę mi wyjaścnić czy można tak robić
6 kwi 12:40
wredulus_pospolitus: pokaż swoje obliczenia
6 kwi 12:43
Jerzy: Proste mają równanie: y = a(x+2) − 1 , Podstaw do równania okręgu i nałóż warunek...jedno rozwiązanie
6 kwi 12:48
jc: Do czego potrzebujesz prostej przechodzącej przez środek okręgu i dany punkt? "wiemy że współczynnik a stycznej bedzie odwrotny i z przeciwnym znakiem" Do czego odwrotny? A jak rozwiązać zadanie? Widzę co najmniej 3 sposoby. 1. Znaleźć proste przechodzące przez A, posiadające dokładenie jeden punkt wspólny z okręgiem. 2. Znaleźć proste przechodzące przez A, których odległość od środka okręgu równa jest promieniowi okręgu. 3. Ze wszystkich stycznych wybrać te, które przechodzą przez punkt A.
6 kwi 12:53
galanonim: rysunekx{2} + y{2} − 8y = 4 c= −4, −2b=−8 b= 4 a=0 S(0,4) r2 = 16+4 r= 22 y= ax +b −1 = −2a +b 4=b −5= −2a
 5 
a=

2 
 5 
y=

x + 4
 2 
5 

* a2 = −1
2 
 2 
a2= −

5 
 2 4 
y= −

x − 1

5 5 
6 kwi 12:53
jc: Jerzy napisał jak zacząć wg pierwszego sposobu, kontynuuj.
6 kwi 12:54
galanonim: Wiemy że jeżeli prosta jest prostopadła a w tym przypadki promień pada pod kątem prostym do stycznej to a1*a2 = −1
6 kwi 12:54
Jerzy: A co to ma do rzeczy ?
6 kwi 12:57
5-latek : rysunek(x−0)2+(y−4)2= 20 Popatrz na rysunek ty zrobiles takie cosik ( to niebieskie A to nie ma tak być ma być to zielone
6 kwi 12:59
jc: galanonim, Jeśli chcesz po swojemu, to możesz zacząć tak x2 + y2−8y = 4, x*(x+2) + (y−4)*(y+1) = 0 (x,y) − punkt styczności Pierwsze równanie mówi, że (x,y) leży na okręgu. Drugie, że promień jest prostopadły do odcinka łączącego punkt styczności z punktem A.
6 kwi 13:06