Wyznacz wzór
Zuza: Wykres dunkcji kwadratowej f przecina oś OX w punktach x+1 orz x+3 i przechodzi prrzez punkt
(o,3). Wykres ten przesunieto i otrzymano wykres funkcji kwasdratowej g(x)=f(x−p)
Wierzchołek funkcji g lezy na osi oy. Wyznacz wzór funkcji g
6 kwi 12:26
wredulus_pospolitus:
skoro przecina oś OX w punktach x+1 i x+3 ... to xw = x+2
aby się nie myliło, oznaczmy x+1, x+2 i x+3 jako w+1,w+2,w+3
z postaci ogólnej
f(x) = a(x−x1)(x−x2) = ax2 −ax(x1+x2) + ax1x2
f(x) = ax2 − ax(w+1 + w+3) + a(w+1)(w+3)
a(w+1)(w+3) = 3 (punkt przecięcia się z osią OY)
xw = w+2
więc z postaci kanonicznej
a(x − (w+2) )2 + q = ax2 − 2ax(w+2) + a(w+2)2
tak więc: a(w+2)2 = a(w+1)(w+3) = 3 <−−− układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ...
wyznaczasz w i a
mając to wyznasz wzór f(x) ... a następnie g(x) = f(x−3)
6 kwi 12:43
5-latek : wykres przecina os OX w punktach x=1 i x=3
TO znaczy ze sa to miejsca zerowe tej funkcji
Przechodzi przez punkt (0,3)
To znaczy ze spelnia równanie prostej
Postac iloczynowe
y=a(x−1)(x−3)
3=a(0−1)(0−3)
wylicz a
naisz wzor funkcji f i narusuj jej wykres dla lepszsego zrozumienia
Policz albo z wykresu odczytaj wspolrzedna xw wierzchołka funkcji f(x)
Skoro wierzchołek funkcji g(x) ma lezec na osi oy to jesgo wspolrzedna wynosi 0
6 kwi 12:47