Napisz rownanie okregu o srodku S=(-2,-4):
Pawcio: a to jak zrobic?

Napisz rownanie okregu o srodku S=(−2,−4):
a)stycznego do osi x
b)stycznego do osi y
2 sty 11:47
kaz: równanie okręgu o S(−2,−4) ma postać
(x+2)2+(y+4)2=r2
zaznacz w układzie współrzędnych S(−2,−4) i zobacz jaką dł. musi mieć r dla a) a jaką dla b)
2 sty 12:27
_emDżi_:

Mnie się robi najlepiej na rysunku, bo są liczby całkowite.
a) czyli, żeby był styczny do osi x to promień musi być równy 4. Zatem
o: (x+2)
2+(y+4)=16 ⇒ 16 bo r
2 czyli 4
2
2 sty 12:27
';:

αβγδπi8i8p0ojioo
2 sty 12:38
gfhl:
27 lis 22:51
parmezan:
∞≥⇒⇒⇒⇔≈≈≈≈≈≈
11 lut 18:22