matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
onna:
rozwiąż równanie (x+2
1997
)
2
− (x−2
1997
)
2
= 2
1999
2 sty 11:46
Edek:
podstaw pod 1997=a, mamy: (x+2
a
)
2
−(x−2
a
)
2
=2
a+2
x
2
+2*2
a
*x+(2
a
)
2
−x
2
+2*2
a
*x−(2
a
)
2
=2
a+2
4*2
a
*x=2
a
*2
2
/:2
a
4x=2
2
4x=4
x=1
2 sty 12:29