Rozwiaż rówanie
kamil: Rozwiąż równanie ułamek x−5 : x+3=ułamek 3:2
6 kwi 11:44
desperatka: x−5x+3=32
2(x−5)=3(x+3)
10x−5=3x+9
7x=14
x=2
6 kwi 11:53
Janek191:
| x − 5 | | 3 | |
| = |
| ; x ≠ − 3, mnożymy na krzyż |
| x + 3 | | 2 | |
( x − 5)*2 = 3*( x + 3)
2 x − 10 = 3 x + 9
2 x − 3 x = 9 + 10
− x = 19
x = − 19
======
6 kwi 14:55
5-latek : takie równania to sa w książce i w inetrnecie rozwiązane
Raczej może niech poszuka sobie rozwiazan Janek191 niż dostaje gotowca
To samo co w 1 przypadku (patrz o której godzinie napisał (odezwal się do tej pory ?
6 kwi 15:10