trygonometria
fineasz: Ma ktoś pomysł jak to zwinąć?

rozwiąż nierówność trygonometryczną:
sin2x+sinx
2=−1/2
6 kwi 11:12
Jerzy:
Jaka treść zadania ?
6 kwi 11:25
fineasz: sory, powinno być rozwiąż równanie:
sin(2x)+(sinx)2=−1/2
6 kwi 14:56
g:
sin(2x) = 2 sinx cosx = 2 sinx √1 − sin2x
Trzeba to wstawić i zrobić z tego równanie kwadratowe ze względu na z = sin2x.
Wyjdzie z1 = 1/10, z2 = 1/2.
itd.
6 kwi 18:15
Mila:
| | 1 | |
(*) sin(2x)+sin2x+ |
| =0 /*2 |
| | 2 | |
4sinx*cosx+2sin
2x+1=0
4sinx*cosx+2sin
2x+sin
2x+cos
2x=0⇔
(sin
2x+2sinx*cosx+cos
2x)+(2sinx*cosx+2sin
2x)=0⇔
(sinx+cosx)
2+2sinx*(cosx+sinx)=0
(sinx+cosx)*(sinx+cosx+2sinx)=0
sinx+cosx=0 lub 3sinx+cosx=0
| | π | |
sprawdzamy czy x= |
| spełnia równanie (*) |
| | 2 | |
| | π | | 1 | | 1 | |
L=sin(2* |
| )+sin2(π2)+ |
| =0+1+ |
| ≠P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cd.
sinx=−cosx lub 3sinx=−cosx /:cosx
| sinx | | sinx | | 1 | |
| =−1 lub |
| =− |
| |
| cosx | | cosx | | 3 | |
| | π | |
x=− |
| +kπ lub x=arctg(−1/3)+kπ |
| | 4 | |
6 kwi 20:20
fineasz: dziękuję jesteście kochani : )
6 kwi 21:30
Mila:
A masz może odpowiedź do tego zadania?
6 kwi 21:42