kombinatoryka
desperatka: Na ile sposobow mozna ustawic w kolejce dwie dziewczyny i czterech chlopcow, jesli dziewczynki
maja stac obok siebie ?
Wiec ja rozpisalam sobie to tak :
II,I,4,3,2,1 | 4,II,I,3,2,1 |4,3,II,I,2,1 |4,3,2,II,I,1 | 4,3,2,1, II, I
liczby arabskie chlopcy, rzymskie dziewczyny
z tego obliczylam ze w jednym takim ulozeniu moga stac na 48 roznych sposobow,
(2*1*4*3*2*1=48) a tych sposobow jest 5 czyli 48*5=2402. Teraz mam nastepujace pytanie idzie
to jakos rozpisac za pomoca wzorow?
6 kwi 11:00
Jerzy: 5*2!*4! = 240 sposobów
6 kwi 11:04
desperatka: tak latwo? ale dzieki
6 kwi 11:06