Liczba N = 1*2*3*.. *25 jest iloczynem wszystkich liczb naturalnych. Udowodnij,
galanonim: Liczba N = 1*2*3 .. * 25 jest iloczynem wszystkich liczb naturalnych od 1 do 25. Udowodnij, że
liczba N w systemie dziesiętnym kończy sie sześcioma zerami. Proszę o wytłumaczenie .
6 kwi 09:10
PW: W tym iloczynie jest jedna liczba 10, co daje już jedno zero na końcu. A ile jest dwójek i
piątek (gdy rozłożymy odpowiednie czynniki na czynniki pierwsze)?
6 kwi 10:06
5-latek : 2=2*1
4=2*2
5=5*1
6=2*3
8=2*2*2
10=2*5
12= 2*2*3
14= 2*7
15=3*5
16= 2*2*2*2
18= 2*3*3
20= 2*2*5
22= 2*11
24= 2*2*2*3
25=5*5
Naliczylem 6 piatek czyli ta liczba 25! ma 6 zer na koncu
6 kwi 10:20
5-latek : D 25 to pikus ale np 3000! to katorga rozkladac
Wobec tego
czyli mamy 5+1=6 na koncu tej liczby
6 kwi 10:25