wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
enjoy: f(x)= ( x − x3 )( 2x2 + 1 )
6 kwi 08:36
5-latek : Pochodnej CI się nie che policzyć ?
6 kwi 08:39
Jerzy:
Startujesz od dziedziny i pochodnej
6 kwi 08:40
enjoy: nie wychodzi mi
6 kwi 08:40
Jerzy:
Wpisz obliczenia
6 kwi 08:40
enjoy: po wymnożeniu tego dostałam −2x5 + x3 + x
pochodna z tego to −10x4 + 3x2 + 1
6 kwi 08:43
enjoy: nie potrafie znaleźć teraz miejsc zerowych wiec gdzies sie musiałam pomylić tylko nie wiem
gdzie i
dlatego zadałam to pytanie
6 kwi 08:44
Jerzy:
Podstaw x2 = t
6 kwi 08:47
5-latek : Jeśli chcesz miejsca zerowe to
−10x4+3x2+1=0
x2=t i t≥0
−10t2+3t+1=0
Δ i i t1 i 2 i wracamy do podstawienia
6 kwi 08:48
enjoy: okej dziekuje
6 kwi 08:49
5-latek : Czesc
J 
Popatrz na mój post
6 kwi 08:49
5-latek : Albo od razu walisz z delta
Δ=3
2−4*(−10)*1=49
| | −3−7 | | 1 | | √2 | | √2 | |
x12= |
| = |
| wiec x1= |
| lub x1= − |
| |
| | −20 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −3+7 | | 1 | |
x22= |
| =− |
| −−sprzeczne |
| | −20 | | 5 | |
6 kwi 08:54