logarytmy
logarytmy: Logarytmy.
Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykres funkcji: f, g, h.
f(x)=log(na dole ½) x, g(x)=log(na dole½) x+2, h(x)=log(na dole ½) x−3
6 kwi 08:07
5-latek : Rysujesz wykres funkcji f(x)=log0,5x
Robisz sobie tabelke. Wyznacz sobie np. z 10 punktów żeby zrobić w miare dokładny wykres
np. log0,5}0,5=1 itd.
g(x) −−−− f(x) przesuwasz o 2 jednostli do góry
h(x) −−−− f(x) przesuwasz o 3 jednostki w dol
6 kwi 08:20
5-latek : zauważ jeszcze to ze log0,5x jest funkcja malejaca bo podstawa logarytmu należy do
przedzialu (0,1)
6 kwi 08:24