prawdopodobieństwo
ola: Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką go gry,na której 1 wypada 2 razy częściej niż pozostałe
oczka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 6
jeśli ich iloczyn jest nieparzysty.
B− iloczyn nieparzysty
A−suma nie mniejsza niż 6
P(A)|P(B) − prawdopodobieństwo warunkowe
P(B)=1636
A część wspólna P(A)∩P(B) wychodzi mi 836 (1,5) (1,5) (5,1) (5,1)(5,3)(5,5)(3,3)(3,5)
Czyli prawdopodobieństwo P(A)∩P(B)P(B)=816
W odpowiedziach mam 516
6 kwi 06:47
PW: Błąd polega na zastosowaniu klasycznej definicji prawdopodobieństwa. Zdarzenia w tym
doświadczeniu nie są jednakowo prawdopodobne − przecież wyraźnie napisali, że jedynka
wypada częściej niż inne "oczka".
Zanim zaczniemy liczyć "ile to jest" trzeba skonstruować przestrzeń probabilistyczną
(Ω,P), czyli określić jakie zdarzenia elementarne (ωi,ωj) mogą wystąpić i jakie są ich
prawdopodobieństwa
P((ωi,ωj)).
Do tego ostatniego służy twierdzenie o prawdopodobieństwie w "przestrzeni produktowej" Ω1×Ω2.
Tutaj Ω1=Ω2. bo rzucamy dwa razy tą samą kostką.
No to zaczynamy:
W przestrzeni Ω1 (rzut jedną kostką opisaną w zadaniu) prawdopodobieństwa P1 należy określić
następująco:
P1(1) = ....
P1(2) = P1(3) = P1(4) = P1(5) = P1(6) = ...
Życzę owocnych lektur (sprawdź, czy znasz twierdzenie wspomniane wyżej, może znasz je pod inną
nazwą) i powolutku wypisz
P((1,1)), P((1,2)), ...
6 kwi 10:41