Największa objętość ostrosłupa.
jeheeze: Cześć, mam problem z zadaniem:
Rozważmy wszystkie ostrosłupy prawidłowe sześciokątne, w których suma długości krótszej
przekątnej
podstawy i wysokości ostrosłupa jest równa 9. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego z
rozważanych
ostrosłupów, którego objętość jest największa. Oblicz tę największą objętość.
Generalnie wiem jak rozwiązywać tego typu zadania, tylko mam problem z określeniem funkcji v(a)
lub v(h)..
5 kwi 22:57
yht:
a − krawędź podstawy
2h − krótsza przekątna podstawy
H − wys. ostrosłupa
2h+H = 9
2h = a*
√3
2h+H=9 → a*
√3+H = 9 → H = 9−a*
√3
| | 1 | | a2*√3 | | 1 | | a2*√3 | |
V = |
| *6* |
| *H → V(a) = |
| *6* |
| *(9−a*√3) |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
musisz to poupraszczać, wyjdzie jakis wielomian 3−go stopnia z tego
5 kwi 23:02
jeheeze: dzięki, tyle mi wystarczy
5 kwi 23:33