funkcja
toczynieto: f(x)=3x + 3−x. Wykaż ze jesli liczby a,b sa nieujemne i a>b to f(a)>f(b)
5 kwi 22:42
ICSP: f(x) = 3x + 3−x , x ≥ 0
f'(x) = ln3 * (3x − 3−x)
f'(x) ≥ 0 ⇒ 3x − 3−x ≥ 0 ⇒ 3x ≥ 3−x ⇒ x ≥ − x ⇒ x ≥ 0
Funkcja f na przedziale [0 , ∞) jest funkcją rosną. Wprost z definicji funkcji rosnacej wynika
teza.
Inaczej :
f(x) = 3x + 3−x = 2ch(x*ln3)
Wiemy, ze cosinus hiperboliczny jest na przedziale [0,∞) funkcją rosnacą. Wystarczy ponownie
wykorzystac definicje funkcji rosnącej.
6 kwi 00:29
kochanus_niepospolitus:
lub bez pochodnych za to idąc z definicji monotoniczności:
| | 3a + 1 | | 3b + 1 | |
f(a) − f(b) = |
| − |
| = // skoro a>b to a = b+c ; gdzie c>0 // = |
| | 3a | | 3b | |
| | 32(b+c) + 1 | | 3b + 1 | |
= |
| − |
| = |
| | 3b+c | | 3b | |
| | 3c | | | | 3b + 1 | |
= |
| * |
| − |
| = |
| | 3c | | 3b | | 3b | |
I teraz:
c>0 ; więc 3
c > 1 ; więc 3
c−1 > 0
| | 1 | |
b>0 ; więc 3b > 1 ... a także mamy c>0 ; więc 3c > 1 ; więc |
| < 1 .... co w sumie |
| | 3c | |
stąd: licznik jest dodatni, mianownik oczywiście także, a więc:
(*)
> 0
c.n.w.
6 kwi 01:02
kochanus_niepospolitus:
lub 'prościej' z definicji:
| | 32a − 1 | | 32b − 1 | |
f(a) − f(b) = |
| − |
| = |
| | 3a | | 3b | |
| | 32a3b − 3b − 32b3a + 3a | | 3a+b(3a−3b) + (3a−3b) | |
= |
| = |
| = |
| | 3a*3b | | 3a+b | |
i mamy:
a>b, więc 3
a>3
b
a,b>0, więc 3
a+b > 0, więc 3
a+b+1 > 0
więc licznik >0 i mianownik >0
6 kwi 01:14
kochanus_niepospolitus:
można także:
f(x) = 3
x + 3
−x
| | 1 | |
g(t) = t + |
| ; gdzie t = 3x |
| | t | |
| | 1 | | t2 − 1 | |
g'(t) = 1 − |
| = |
| |
| | t2 | | t2 | |
g'(t) > 0 gdy t>1 ... czyli g(t) rosnąca na przedziale (1;+
∞)
więc f(x) rosnąca na przedziale (0,+
∞)
6 kwi 01:19