asd
olekturbo: WYkaz, ze jezeli A i B sa niezalezne i P(AuB) = 1 to jedno z tych zdarzen jest pewne.
Doszedlem do postaci
P(A) * P(B) − P(A) − P(B) +1 = 0
Jak to dowieść
5 kwi 22:41
E:
P(AUB)=1 i P(AnB)=P)A)*P(B)
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
1=P(A)+P(B)−P(A)*P(B) ⇒ 1 −P(A)= p(B)(1−P(A) ⇒ (P(A)−1)(P(B)−1)=0
P(A)=1 lub P(B)=1
c.n.w
5 kwi 22:52
Mila:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
⇔P(A)+P(B)−P(A)*P(B)=1
P(A)*(1−P(B))+P(B)−1=0
⇔(1−P(B))*(P(A)−1)=0
⇔1−P(B)=0 lub P(A)−1=0
P(A)=1 lub P(B)=1
===============
5 kwi 22:53
olekturbo: Dzieki
5 kwi 22:54
olekturbo: A moge zrobic tak?
P(A) * P(B) − P(B) = P(A) − 1
P(B)(P(A)−1) = P(A)−1
5 kwi 22:55
PW: Z góry założyłeś, że P(A) ≠ 1? Przeczytaj jeszcze raz polecenie.
5 kwi 23:02