Granica i pochodna funkcji
Paulina E.C.H: Oblicz granicę funkcji.
lim x−>2
| | 3x − 2 | | 5 | |
lim x−>2 = |
| = |
| |
| | 2x + 1 | | 0 | |
Czy to jest dobrze wykonane?
5 kwi 22:17
Paulina E.C.H.: wykonanie jest super, mucha nie siada
a o co konkretnie chodzi ?
5 kwi 22:20
Paulina E.C.H: O granicę funkcji
5 kwi 22:21
Paulina E.C.H: Źle przepisałam...
Powinno być tak
5 kwi 22:25
Paulina E.C.H: no to teraz jest to równe 5 czy 0
5 kwi 22:31
glax: jak ci mogło wyjść 0 w mianowniku
5 kwi 22:33
glax: które jest dobre przepisane?
5 kwi 22:34
Metis: Stała przez 0. Licz jednostronne.
5 kwi 22:34
Paulina E.C.H: Od początku.
Polecenie
Oblicz granicę funkcji.
Odpowiedź
| | 5 | |
lim x−>2= |
| więc liczę raz jeszcze |
| | 0 | |
5 kwi 22:43
Paulina E.C.H: Jest teraz dobrze?
5 kwi 23:12
Metis: Nie.
5 kwi 23:13
Metis: x nie dąży do nieskończoności tylko do 2 .
| | 3 | |
Jakim prawem ułamek |
| ma dążyć do 0 ? |
| | x | |
Tak robi się gdy x−>
∞ .
Masz Stała / 0 . Licz granice jednostronne.
5 kwi 23:14
Paulina E.C.H: Nie wiem już jak to liczyć...
5 kwi 23:33
Metis: Granice jednostronne gdzie x−>2
− i x−>2
+
5 kwi 23:38
Paulina E.C.H: Na oko widać, że wyjdzie jakieś nieskończoność/nieskończoność
5 kwi 23:40
Paulina E.C.H: Wyszło −nieskończoność i nieskończoność
5 kwi 23:41
Metis: | | A | |
Symbol [ |
| ]= ±∞ , gdzie A to stała − w twoim przypadku 5. |
| | 0 | |
W granicy jednostronnych otrzymasz albo −
∞, albo +
∞ − trzeba to sprawdzić.
5 kwi 23:43
Metis: Zatem granice jednostronne są różne.
Granica obustronna nie istnieje.
5 kwi 23:43
Paulina E.C.H: Jak mamy stała / 0 to nie będzie za każdym razem wychodziło −∞ i +∞?
5 kwi 23:56
Qulka: może być dwa razy +∞ lub oba −∞
5 kwi 23:59
Metis: Stała / 0 = ±∞ jeśli granice jednostronne są równe .
Jeśli nie − granica nie istnieje.
5 kwi 23:59
Paulina E.C.H: Mógłby ktoś podać przykład gdzie mamy stała / 0 i wychodzi dwa razy +∞?
6 kwi 00:02
6 kwi 00:10