dyskretna
Daansa: Posiedzi ktoś ze mną?
Wykaż, że liczba skoro liczba n jest podzielna przez 2 to n2 również się dzieli przez 2.
2|n
to
2|n2
Jak?
5 kwi 21:55
yht:
liczba n jest podzielna przez 2 → n=2k, k∊C
n2 = (2k)2 = (2k)*(2k) = 2k*2k = 2*2k2 = 2s, gdzie s=2k2 ∊C
koniec zadania
5 kwi 21:58
Daansa: Dziękuje

Kolejne!
Wykazać, że dla niezerowych liczb calkowitych a i b mamy (a, a + b) = (a, b).
5 kwi 21:59
Daansa: takie mam zadanie i nawet zapisu nie rozumiem, współrzędne?!
5 kwi 22:00
Daansa: pospiesz się yht

bo już zasypiam a musze to mieć na rano
5 kwi 22:06
olekturbo:
5 kwi 22:06
yht:
nie dajesz mi szansy zrozumienia zadania nawet

a chcesz rozwiązanie xD
5 kwi 22:07
Daansa: przecież ten czarny daansa to nie ja
5 kwi 22:08
Daansa: i nie muszę mieć na rano! na pojutrze, ale wypadałoby się nauczyć dowodów skoro mam takie
zaległości z nich!
5 kwi 22:08
yht:
ale serio nie wiem o co chodzi w tym zadaniu
5 kwi 22:09
Daansa: Aaaa ja już zgadłem, chodzi o NWD(a,a+b)=(a,b)
5 kwi 22:11
jc: d = nwd(a,b) ⇒ d|a i d|b ⇒ d|a, d|(a+b) ⇒ d ≤ nwd(a,a+b)
Odwrotnie podobnie.
nwd(a,b) ≤ nwd(a,a+b)
nwd(a,b) ≥ nwd(a,a+b)
⇒ nwe(a,b) = nwe(a,a+b)
5 kwi 22:32
Daansa: a skąd to mniejsze równie bo nie rozumiem?
5 kwi 22:34
jc: Jeśli d | a i d | (a+b), to d jest wspólnym dzielnikiem a i (a+b), a więc nie może być większe
od największego wspólnego dzielnika a i (a+b).
5 kwi 22:36
Daansa: ale moze byc mniejsze! ah dziekuje ci!

jeszcze jedno !
5 kwi 22:43
Daansa: (a, a + 2) = 1 lub (a, a + 2) = 2.
wykazać takie coś

też nwd..
5 kwi 22:45
Daansa: wiemy, że (a,b)=1 oraz c|b
wykazać mamy, że:
(a,c)=1
skoro c|b
to musi rownież dzielić c|a
a to prowadzi do
(a,c)=1
nie no nie wiem
5 kwi 22:51
Daansa: :(
5 kwi 23:10
jc: d | a i d| (a+2) ⇒ d| 2 ⇒ nwd(a, a+2) ≤ 2, czyli 1 lub 2.
Drugie zadanie. (a,c) | a i (a,c)| c ⇒ (a,c) | a i (a,c) | b bo c | b ⇒ (a,c) ≤ (a,b) = 1
⇒ (a,c) = 1
5 kwi 23:21
Daansa: Dziękuje! spadles mi z nieba

powoli zaczynam kapować
5 kwi 23:26