Rozwiąż równanie
Wojtek: Proszę o pomoc:
|4x−5x−1|=x+1
5 kwi 21:47
PW: Dziedzina: R\{1}.
Jak łatwo zauważyć, dla x < − 1 rozwiązań nie ma (bo prawa strona jest ujemna). Wobec tego
poszukiwania rozwiązań ograniczymy do x ∊ <−1,1>∪<1,∞)
5 kwi 21:58
PW: Korekta:
x∊<−1,1)∪(1,∞)
(jedynki być nie może, bo nie należy do dziedziny).
5 kwi 22:00
Wojtek: Czy wystarczy to rozłożyć na 2 wartości bezwzględne, pomnożyć przez (x−1) jeśli podam twoje
założenie?
5 kwi 22:03
PW: Nie wiem co to znaczy "rozłożyć na 2 wartości bezwzględne". Trzeba zapisywać badane równanie na
takich przedziałach, na których umiemy je zapisać bez watości bezwzględych.
Dla −1 ≤ x < 1 jest
− 2 ≤ x − 1 < 0,
a więc mianownik na tym przedziale można zapisać jako − (x − 1) = − x +1 (stosujemy definicje
wartości bezwzględnej).
Licznik zapiszemy bez wartości bezwzględnej po spostrzeżeniu, że
− 4 ≤ 4x < 4
− 4 − 5 ≤ 4x − 5 < 4 − 5
− 9 ≤ 4x − 5 < −1
− wyrażenie 4x − 5 jest ujemne, a więc |4x − 5| = − (4x − 5) = − 4x + 5.
Ostatecznie na przedziale <−1, 1) mamy do czynienia z równaniem
| | − 4x + 5 | |
|
| = x + 1, x∊<−1, 1) |
| | − x + 1 | |
− rozwiązujemy zwracając uwagę na to, czy "to co nam wychodzi" należy do <−1, 1).
| | 5 | |
Dalej podobnie − to znaczy rozpatrujemy przedział (1, |
| ) i rozwiązujemy na nim równanie |
| | 4 | |
zapisane bez wartości bezwzględnych itd.
5 kwi 22:46