rozwiązanie nierównośći
KLARA: Jak metodą graficzną rozwiązać nierówności
𝑧=6𝑥1+6𝑥2→𝑚𝑎𝑥
−3𝑥1+2𝑥2≤4
𝑥1+2𝑥2≤16
5𝑥1+3𝑥2≤45
dla 𝑥1≥0,𝑥2≥0
5 kwi 21:37
yht:
podstaw sobie x1 = x, x2 = y
−3x+2y≤4
x+2y≤16
5x+3y≤45
doprowadź każde z nich do postaci y≤... i narysuj normalnie 3 funkcje liniowe (tabelka, 2
punkty)
za każdą z nierówności odpowiada obszar pod daną prostą (pod prostą ze względu na znak ≤ −
czyli mniejsze bądź równe)
czyli masz tak naprawdę 3 obszary
Rozwiązanie graficzne będzie częścią wspólną wszystkich 3 obszarów
W razie pytań − pisz.
5 kwi 21:40
yht:
no i x≥0, y≥0 oznacza że cała akcja dzieje sie w I−wszej ćwiartce układu współrzędnych
5 kwi 21:41
KLARA: podstawiłam i nic
5 kwi 22:03
yht:
no to pierwsze: −3x+2y≤4
doprowadzasz do postaci: y≤ ...
co dostajesz
5 kwi 22:05
KLARA: y≤2+32x
5 kwi 22:13
yht:
dobrze, teraz rysujesz układ współrzędnych a w nim prostą y=2+32x
jak narysujesz to robisz to samo z pozostałymi dwoma nierównościami, najpierw sprowadzasz je do
postaci y≤... a potem rysujesz prostą
5 kwi 22:40