Kardioida
Benny: Mam kardioidę zadaną parametrycznie:
x=2acost−acos2t
y=2asint−asin2t
Coś nie mogę jej narysować.
Jak powinienem takie krzywe rysować?
5 kwi 21:30
PW: Może liczyć promień w zależności od t
x2 = 4a2cos2t − 4a2costcos2t + a2cos22t
y2 = 4a2sin2t − 4a2sintsin2t + a2sin22t
x2 + y2 =
5 kwi 21:50
jc: Benny, wklikałem Twoje wzory w komputer i zobaczyłem leżące serce
(trochę wyciągnięte), w czym problem?
5 kwi 22:04
Benny: PW fajne, dzięki
jc Już jest ok. Próbowałem to rysować i źle sobie interpretowałem. Mam jeszcze jedno
pytanie. Jeśli ruszamy parametrem "t" to zmienia nam się x oraz y. Czasem np. x rośnie
szybciej niż y maleję. Jak wtedy łatwo sprawdzić czy rysować wypukle czy wklęśle krzywą?
5 kwi 22:09