jak to rozwiazac ??
Monika: Uczen otrzymal szesc ocen:5,3,2,4,2,x. Srednia arytmetyczna tych ocen jest rowna 3. Oblicz x i
mediane tych szesciu ocen.
5 kwi 21:25
52:
Mediana −> co to jest ?
5 kwi 21:28
Monika: Mediana spełnia następujący warunek: jeśli szukamy liczby takiej, że średnia modułów odchyleń
wartości dla wszystkich obserwacji od niej byłaby najmniejsza, to liczbą tą jest właśnie
mediana. Dzięki temu mediana ma interpretację jako optymalne przewidywanie wartości za pomocą
jednej liczby, jeśli przyjętą funkcją błędu przewidywania jest moduł odchylenia (różnicy).
5 kwi 21:41
5 kwi 21:43
yht:
mniej naukowe szukanie mediany tutaj jest potrzebne

zobacz: jak masz zbiór danych 4, 5, 9, 4, 2, to szukajac mediany, porządkujesz zbiór rosnąco:
2, 4, 4, 5, 9
i teraz medianę możesz zobaczyć jako środkowy wyraz rosnąco uporządkowanego ciągu liczb:
liczbą w środku jest 4, zatem mediana = 4
−−−−−−−
jak znaleźć medianę w takim ciągu: 6, 9, 2, 5, 7, 4
porządkujesz rosnąco:
2, 4, 5, 6, 7, 9
ale że tutaj akurat nie ma (jednej) środkowej liczby, to licząc medianę liczysz średnią
arytmetyczną dwóch środkowych:
| | 5+6 | | 11 | |
mediana = |
| = |
| = 5,5 |
| | 2 | | 2 | |
mediana wynosi 5,5
−−−−−
co do zadania, musisz najpierw policzyc x żeby móc policzyć medianę zatem policz x
5 kwi 21:46
52: Monika nie chcę definicji, której się nie rozumie. Chcę żebyś się nauczyła...
5 kwi 21:46
Monika: Jak to rozwiacac
5 kwi 21:47
Monika: Ale ja nie wiem jak to obliczyc chce zeby ktos mi powiedzial jak to obliczyc zebym zobaczyla
jak to sie rozwiazuje
5 kwi 21:50
5-latek : czytac co jest napisane w linku i rozwiązaniu yht ze zrozumieniem
5 kwi 21:50
52: Przytaj wszystko co masz napisane
5 kwi 21:50
Monika: | 5+3+2+4+2+x | |
| =3 x=4 tak ma byc ? |
| 6 | |
5 kwi 21:58
52: Czy aby na pewno ?
5 kwi 21:59
yht:
nie, x=4 jest źle
pokaz jak rozwiązujesz to równanie
5 kwi 21:59
Monika: nie umiem tego
5 kwi 22:02
Monika: Ale ja tego wg nie rozumiem nie wiem jak to rozwiazac chce zeby mi ktos pokazal jak to
rozwiacac
5 kwi 22:02
52: Moment, po kolei....
Napisz ile wszedł ci licznik
5 kwi 22:03
Monika: Licznik wyszedl mi 19
5 kwi 22:05
Monika: a mianownik...nie wiem
5 kwi 22:13
Monika: Ktos pisze nie za mnie super ...
5 kwi 22:18
Monika: tak tu już jest jak ktoś ma popularnego nicka
5 kwi 22:19
Monika: | 2+2+3+4+x+5 | | 3+4 | |
| =3 mediana 2,2,3,4,x,5 mediana to 3,4 czyli |
| ={7}{2}=3,5 tak ma byc |
| 6 | | 2 | |
5 kwi 22:21
52: Licznik powinien ci wyjść 16+x
5 kwi 22:22
Monika: dokładnie tak
5 kwi 22:23
Monika1585: A skad to 16+x ? Jak w mianowinku masz tylko 6 liczb
5 kwi 22:24
5 kwi 22:26
Monika1585: x=3
5 kwi 22:29
Monika1585: x=2
5 kwi 22:29
52: Ok, x=2
Zatem co dalej ?
5 kwi 22:30
Monika1585: Nie mam pojecia co dalej
5 kwi 22:31
52: No x masz wyliczone to teraz mediana, zobacz posty wyżej co napisali użytkownicy tego forum i
spróbuj sama zrobić
5 kwi 22:32
Monika1585: mógłbyś mi to rozpisac krok po kroku, bo musze to mieć na rano a już chcę iść spać
5 kwi 22:32
Monika1585: | | 2+3 | | 5 | |
Rosnaco : 2,2,2,3,4,5 mediana to 3,4 czyli |
| = |
| =2,5 tak ma byc ? |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 22:36
Monika1585: Ta osoba ktora tu jest i pisze za mnie mozesz nie pisac za mnie
5 kwi 22:37
52: post 22:36 dobrze
5 kwi 22:41
yht:
w każdym razie, kto to napisał nie wiem, ale mediana 2,5 jest ok
5 kwi 22:41
Moniaczek1585: Musilam zmienic nick do ja pisze co dodalam ten post z tym zdaniem a mam jeszcze pytanie
| | 2+2+3+4+x+5 | |
|
| =3 skad wzielo sie to 3  |
| | 6 | |
5 kwi 22:47
52: Uczen otrzymal szesc ocen:5,3,2,4,2,x. Srednia arytmetyczna tych ocen jest rowna 3. Oblicz
x i mediane tych szesciu ocen. Zazanczyłem na czerwono skąd się wzięło
5 kwi 22:48
yht:
3 po prawej stronie równania jest dlatego, że w treści zadania masz napisane że średnia ocen to
3
5 kwi 22:49
Moniaczek1585: Ok dziekuje
5 kwi 22:49
Moniaczek1585: To teraz sprobuje inne sprawdzicie mi ?
5 kwi 22:50
yht:
ok, spróbuj − ktoś na pewno zerknie i sprawdzi
5 kwi 22:51
52: Ja idę
5 kwi 22:51
Moniaczek1585: Uczen otrzymal piec ocen: 5,3,6,x,3. Srednia arytmetyczna tych ocen jest rowna 4. Oblicz x i
mediane tych pieciu ocen
5 kwi 22:51
yht:
no to pisz równanie na początek
5 kwi 22:52
Moniaczek1585: | 5+3+6+3+x | | 17+x | |
| =4 czyli |
| =4 17+x=21 x=4 dobrze ? |
| 5 | | 5 | |
5 kwi 23:01
yht:
17+x=21
czemu 21 po prawej ?
Przecież 4*5 = 20...
powinno być 17+x = 20 czyli x=3
5 kwi 23:03
Moniaczek1585: Mozesz mi napisac jak to ma byc od poczatku jesli chodzi o i zadanie co teraz probowalam
5 kwi 23:07
yht:
Twoje rozw. jest dobre tylko zamiast 17+x=21 ma być 17+x=20 no i x=3
czyli zestaw ocen był: 5,3,6,x,3. no to jeśli wyszło x=3 to oceny takie: 5,3,6,3,3
liczysz medianę zestawu ocen 5,3,6,3,3 − do dzieła
5 kwi 23:10
Moniaczek1585: Mediana to 3
5 kwi 23:12
yht:
5 kwi 23:12
Moniaczek1585: To czyli jak mediana ma 5 cyfr to jest tylko jedna liczba a jesli median jest 6 liczbowa to
beda 2 liczby tak ?
5 kwi 23:15
yht:
dokładnie
5 kwi 23:15
Moniaczek1585: | | 17+x | |
A u jak mialam |
| =4 to trzeba 4*5 pomnozyc to ? |
| | 5 | |
5 kwi 23:19
yht:
| | 17+x | |
tak − musisz pomnożyć obustronnie równanie |
| =4 przez 5 żeby pozbyć się ułamka po |
| | 5 | |
lewej stronie
po lewej 5−tki się skracają, a po prawej wykonujesz działanie 4*5=20:
17+x = 20
x = 3
5 kwi 23:24