W rombie ABCD
Annana : W rombie ABCD punkt E dzieli bok AB, gdzie │AB│= a w stosunku 2:3 licząc od wierzchołka a.
Obliczyć pole powierzchni tego rombu, jeśli odległość punktu E od przekątnej AC jest trzy razy
mniejsza od odległości punktu E od przekątnej BD.
5 kwi 21:14
E:
| | |AC|*|DB| | |
P= |
| i a=5x , x>0 |
| | 2 | |
Z podobieństwa trójkątów AEM i EBN i ABS cechy (kkk)
| | 5 | |
|AS|= 5y i |BS|= |
| y , y>0 to |AC|=10y i |BD|=5y |
| | 2 | |
| | 25 | | 4 | |
Z tw. Pitagorasa w ΔABS : 25y2+ |
| y2= a2 ⇒ 125y2=4a2 ⇒ 25y2= |
| a2 |
| | 4 | | 5 | |
| | 10y*5y | | 4 | |
P(ABCD)= |
| = 25y2= |
| a2 |
| | 2 | | 5 | |
5 kwi 22:07