znajdź trzy liczby rosnący ciąg geometryczny
Kleo: Znajdź trzy liczby tworzące rosnący ciąg geometryczny, gdy suma wyrazów pierwszego i trzeciego
jest równa 90, a kwadrat wyrazu drugiego jest równi 1296
5 kwi 21:11
5-latek : a2=36
a1+a1q2= 90
5 kwi 21:13
5-latek : a1+a1*q2=90 (ale to pewnie bys zauwazyla
5 kwi 21:14
Kleo: Zauważyłam, ale potem dochodzę do jakichś totalnych głupot. Ale domyśliłam się że q=2.
Jednak potrzebuje obliczeń
5 kwi 21:15
yht:
Nie, z tego rzeczywiscie głupoty wychodzą.. jesteś pewna że dobrze przepisalaś zadanie ?
5 kwi 21:19
Kleo: Tak. Dlatego jestem zagubiona.
5 kwi 21:20
yht:
edit. dobrze jest, nie wiem czemu widzialem 'sumę kwadratów' wyrazów pierwszego i trzeciego
| | 36 | |
skorzystaj z tego że a1*q = 36 czyli q= |
| |
| | a1 | |
a
12+1296=90a
1
a
1 − 90a
1 + 1296 = 0
teraz delta, i miejsca zerowe
5 kwi 21:23
yht:
oczywiście ma być a12 − 90a1 + 1296 = 0
licz delte
5 kwi 21:25
Kleo: Dziękuje za pomoc <3
5 kwi 21:43