Czworokąt opisany na okręgu
Maturzysta: Na czworokącie ABCD opisano okrąg.
Przekątne tego czworokąta przecinają się w punkcie P. Wykaż, że kąt APB = kąt ACB + kąt CAD
5 kwi 20:32
Maturzysta: Zły tytuł, czworokąt wpisany do okręgu*
5 kwi 20:33
Maturzysta: Ponawiam się
5 kwi 21:42
Mila:
Za chwilę, rysuję.
5 kwi 22:29
Mila:

|∡APB| = |∡ACB |+ |∡ CAD| ?
Kąty oznaczone tą samą literą mają równe miary jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku.
W ΔAPBD:
α+v+y=180⇔α=180−(v+y)
α+δ=180
δ=180−α
δ=180−[180−(v+y)]
δ=v+y
=====
5 kwi 22:39
Maturzysta: Bardzo dziękuję
5 kwi 22:55
Mila:
5 kwi 23:08