równanie z parametrem
Ilona: Dla jakich wartości parametru m równanie −x2 + (m−3)|x|=0,25(m2−1).
Odp: m>1 oraz m<−1
Jak to zacząć?
Jak podstawiam t=|x| a potem delta <0 to mi wychodzi m>5/3 a to zła odp...
5 kwi 20:27
Ilona: Edit: Dla jakich wartości parametru m równanie −x2 + (m−3)|x|=0,25(m2−1) nie ma rozwiązań?
5 kwi 20:39
ZKS:
Jak dostaniesz przykładowo |x| = −2 to wtedy też masz rozwiązanie?
5 kwi 20:40
Ilona: nie ma być rozwiązań − więc jeśli t = −2 byłoby to ok
5 kwi 20:47
ZKS:
Zatem już powinno Ci to dać do myślenia, że sam warunek Δ < 0 to za mało.
5 kwi 21:09
Ilona: wiem wiem już mam 3 przypadki
5 kwi 21:14
Ilona:
1. Δ < 0
2. Δ > 0 x1*x2>0 x1+x2<0
3. Δ = 0 x0<0
Zgadza się?
5 kwi 21:16
ZKS:

.
5 kwi 21:21
Godzio:
3 można wsadzić do 2
Δ ≥ 0 i x1x2 > 0 i x1 + x2 < 0
5 kwi 22:17