g: Prostopadłość przecięcia środkowych można zapisać tak:
| A+C | | B+C | |
( |
| − B) * ( |
| − A) = 0 |
| 2 | | 2 | |
| A+C | |
Trzeba to rozumieć tak: |
| = D to punkt przecięcia środkowej z odcinkiem AC, |
| 2 | |
D−B to wektor o początku D i końcu B, a '*' to iloczyn wektorowy.
To równanie łatwo doprowadzić do:
−2(A − B)
2 + (C−A)*(C−B) = 0
A tu już pojawia się cosα, bo to równanie to −2c
2 = a b cosα
gdzie a,b,c to długości boków przeciwległych do wierzchołków A,B,C.
Do tego trzeba dodać wzóc cosinusów c
2 = a
2 + b
2 − 2 a b cosα,
oraz warunek a = b,
i można wyliczyć cosα = 4/5.
iza:

1/ Środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
zatem |AS|=BS|=2x i |FS|=ES|=x , x>0
2/ z treści zadania środkowe są prostopadłe , to
dwa razy tw. Pitagorasa
b
2=5x
2 i a
2=8x
2
3/ z tw. kosinusów w ΔABC
| (2b)2+(2b)2−a2 | | 4 | |
cosα= |
| =................... = |
| |
| 2*2b*2b | | 5 | |