Kiedy??
glax: Kiedy funkcja jest ciągła
5 kwi 20:06
olekturbo: Jak ma granice w punkcie xo i f(x0) = tej granicy
5 kwi 20:08
Jerzy:
1) posiada wartość w punkcie x0
2) posiada granicę w x0
3) granica jest równa wartości
5 kwi 20:08
Jack: kiedy granice lewo i prawo stronna sa sobie rowne oraz funkcja od argumentu w ktorym liczysz
granice wynosi tyle ile granice
czyli
np.
lim f(x) = ...
x−>1−
lim f(x) = ...
x−>1+
f(1) = ...
i jak to wszystko sie sobie rowna, to jest ciągła
5 kwi 20:09
glax: | | ⎧ | U, jeśli x≠2 | |
| mam takie zadanie f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a jeśli a=2 | |
5 kwi 20:10
piotr: funkcja f(x) jest ciągła w x0 ⇔ limx→x0f(x)=f(x0)
5 kwi 20:11
glax: mam obliczyć dla jakiego a
5 kwi 20:11
Jack: granica lewo i prawostronna w dwojce...
5 kwi 20:12
Jack: oczywiscie z tego Ci granica nie wyjdzie, musisz uproscic
| | x2+2x−8 | | (x+4)(x−2) | | x+4 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4) | | x2+2x+4 | |
5 kwi 20:16
piotr: | | x2+2 x−8 | | 1 | |
limx→2 |
| = |
| |
| | x3−8 | | 2 | |
| | 1 | |
dla a= |
| funkcja jest ciągła |
| | 2 | |
5 kwi 20:19
glax: | | x2+2x−8 | | (x−2)(x+4) | | x+4 | | 6 | | 1 | |
czyli lim |
| =lim |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4) | | x2+2x+4 | | 12 | | 2 | |
dobrze?
5 kwi 20:19
olekturbo: tak
5 kwi 20:21
Jack: na to wychodzi...
choc nie rozumiem f(x) = a jesli a = 2...
ale musi byc 1/2
5 kwi 20:21
olekturbo: f(x) = a jeśli x = 2 pewnie
5 kwi 20:21
glax: olekturbo ma rację źle przepisałem
5 kwi 20:23
glax: dziękuje wszystkim za pomoc
5 kwi 20:23
glax:
5 kwi 20:23
Misia: matematyka.pisz.pl/forum/322013.html Mógłby mi ktoś pomóc z planimetrią?
5 kwi 20:27