Rozwiaz uklad rownan
lukasz: Rozwiaz uklad rownan, przedstaw ilustracje graficzna rozwiazania.
y=x−3
a=1
b=−3 wychodza mi punkty (0,−3) i (1,−2)
y=x
2−4x+1 natomiast przy tym wychodza mi pierwiastki z delty to dobrze czy sie gdzies
pomylilem pomoze ktos?
Jolanta:
y=x−3
y=x
2−4x+1
x−3=x
2−4x+1
x
2−5x+4=0
Δ=9
x
1=1 x
2=4
y=1−3=−2 y=4−3=1
(1,−2) (4,1)
rysujesz y=x−3
| | −b | | 4 | | −Δ | | −12 | |
i y=x2−4x+1 wierzchołek xw= |
| = |
| =2 yw= |
| = |
| =3 |
| | 2a | | 2 | | 4a | | 4 | |
zaznaczasz wierzchołek i rysujesz y=x
2