Planimetria
Misia: W trójkącie równoramiennym suma długości ramienia i wysokości opuszczonej na podstawę wynosi p.
Kąt przy podstawie ma miarę 30o. Wyznacz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
5 kwi 19:55
5 kwi 20:50
Misia: Nie. Odpowiedź to 2/3 p
5 kwi 20:54
5 kwi 20:59
glax:

α=30
d+h=p ⇒h=p−d
d=2p−2d
3d=2p
5 kwi 21:06
glax: | | 1 | |
mój błąd myślałem, że napisałaś |
| |
| | 3 | |
5 kwi 21:07
Misia: | | 2 | |
To nadal nie jest |
| ... |
| | 3 | |
5 kwi 21:07
Misia: Dziękuję. Mam już rozwiązanie.
5 kwi 21:08
glax: w takim razie to jest źle
5 kwi 21:09
glax: to jakie jest rozwiązanie
5 kwi 21:09
Misia: a−ramię
b−podstawa
p=a+h
a=2h
p=3h
.
.
.
b=2
√3
.
.
.
R=2h
3h=p//3
5 kwi 21:45
ojojoj: coś pomieszałaś z tym sinusem
5 kwi 21:51
ojojoj: bez rysunku... i nie wiadomo co z czego wynika
5 kwi 22:00
glax: | | 2 | |
już mam to tak mam tylko źle R= |
| h i linijkę niżej też, |
| | 3 | |
| | ah | |
potem można policzyć podstawę z TW. Pitagorasa. Policz pole za wzoru PΔ= |
| |
| | 2 | |
| | abc | |
następnie pole Δ ze wzoru PΔ= |
| , gdzia a,b,c długości boków następnie porównaj te pola |
| | 4R | |
i
wylicz R
5 kwi 22:09