Rozwiaz rownanie
M.P.P: Mam takie zadanie
I nie bardzo wiem jak za to sie zabrac, bo wartosc bezwzgledna wystepuje w calym ulamku, a
wczesniej liczylem tylko z wartoscia bezwzgledna w mianowniku i mnozylem caly ulamek
obustronnie przez mianownik.
5 kwi 19:42
5 kwi 19:43
M.P.P: No tak, ale to tez wystarczy pomnozyc mianownik obustronnie przez rownanie?
5 kwi 19:45
Jerzy:
1)założenia
⇔ U = 5 lub U = − 5 i możesz pomnozyć obustronnie przez mianownik
5 kwi 19:47
M.P.P: Ale nie rozumiem tego zalozenia, skad to wynika?
Zawsze pierw obliczalem dziedzine, potem mnozylem przez mianownik, ale tego 5 i −5 nie moge
zrozumiec.
5 kwi 19:51
Jerzy:
IaI = A ⇔ a = A lub a = − A
5 kwi 19:53
Jerzy:
a założenie wynika stąd,że mianownik nie moze byc równy 0
5 kwi 19:58
M.P.P: Ix−3I=5 x I2x+6I
I jak dalej? Moge opuscic wartosc bezwzgledna, bo mam jeden przyklad tylko na lekcji i nie moge
sie polapac.
5 kwi 20:10
Jerzy:
| x − 3 | |
| = 5 lub ..... = − 5 |
| 2x +6 | |
5 kwi 20:21