Miara kąta utworzonego przez styczne do paraboli
wojo2: | | 5 | | 3 | | 1 | |
Prosta o równaniu y= |
| przecina wykres funkcji kwadratowej f(x)= |
| x2 − |
| x w |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
punktach A i B. Oblicz miarę kąta utworzonego przez styczne do tej paraboli poprowadzone w
punktach A i B.
5 kwi 19:22
Jerzy:
1) wyznacz punkty styczności
2) wyznacz równania stycznych
3) oblicz kąt między stycznymi
5 kwi 19:25
wojo2: 1) Punkty styczności z podstawienia do wzoru?
2 i 3 nie wiem jak zrobić
5 kwi 19:31
Jerzy:
równanie stycznej: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0) ...... (x0,f(x0)) to punnkt styczności
5 kwi 19:33
wojo2: A kąt jak obliczyć?
5 kwi 19:37
Jerzy:
poszukaj wzór na kąt między prostymi ... niestety nie pamietam
5 kwi 19:41