Kombinatoryka
Pawel23: Niech X będzie niepustym skończonym zbiorem.
Pokazać, że rodzina podzbiorów zbioru X o parzystej liczbie elementów
ma taką samą moc jak rodzina podzbiorów tego zbioru
o nieparzystej liczbie elementów (0 jest liczbą parzystą).
5 kwi 19:20
Corel: Dość proste zadanie. Słabo, że nikt nie potrafi tego zrobić. Haha.
5 kwi 19:39
Pawel23: Proszę o pomoc.
5 kwi 20:29
jc: Opiszę odpowiednie bijekcje.
1. Dla X o nieparzystej liczbie elementów: A →X−A
2. Dla X o parzystej liczbie elementów: A →(X − A) Δ {p},
gdzie Δ oznacza różnicę symetryczną, a p jest ustalonym elementem X.
5 kwi 21:05
Pawel23: Podobnie próbowałem to rozpisać, ale nie wiem co dalej.
5 kwi 21:43
jc: To koniec: bijekcja oznacza równoliczność.
Ale można też tak (1−1)n = 0 dla n>0.
5 kwi 21:47
5-latek : Corel całuj się w nos
5 kwi 21:48
jc: Tak działają opisane bijekcje dla n=3 i n =4.
X={a,b,c}
0 →{a,b,c}
{a,b} →{c}
{a,c} →{b}
{b,c} →{a}
X = {a,b,c,d}, p = d
0 →{a,b,c}
{a,b} →{c}
{a,c} →{b}
{b,c} →{a}
{a,d} →{b,c,d}
{b,d} →{a,c,d}
{c,d} →{a,b,d}
{a,b,c,d} →{d}
5 kwi 21:59