ciągi
xyz : Rowerzysta przebył w ciągu 1. godziny 11 km, a w ciągu każdej następnej o 1 km mniej. W ciągu
jakiego czasu przejedzie drogę 93 km ?
Wyznaczyłam a
1 czyli 11, r=−1 i S
n=93. Zastosowałam wzór na sumę n początkowych wyrazów
| | 22−n+1 | |
93= |
| *n tylko delta potem mi wychodzi ujemna i nie wiem co jest źle, proszę pomóżcie |
| | 2 | |
5 kwi 18:51
olekturbo: Nie przejedzie tyle, bo sie w koncu zatrzyma
11+10+9+8+7+6+5+4+3+2+1 = 66
5 kwi 18:53
Jerzy:
| | 22 + (n −1)*(−1) | |
93 = |
| *n |
| | 2 | |
5 kwi 18:53
xyz : Tak taki wzór zastosowałam, tylko potem wychodzi delta ujemna
5 kwi 18:55
Jerzy:
Pokaż jak liczysz
5 kwi 18:57
xyz : 186=(22−n+1)*n
186=23n−n2
0=−n2+23n−186
Δ=529−744 <0
5 kwi 19:01
Jerzy:
No to zła treść zadania ...popatrz 18:53
5 kwi 19:05
xyz : Tez mi się tak wydaje, że nauczycielka się pomyliła w dyktowaniu ale dzięki za pomoc
5 kwi 19:06
Jerzy:
Może w treści było 39 km ?
5 kwi 19:07
xyz : Nie wiem dyktowala z książki jakiejś, wszystko jest możliwe
5 kwi 19:10