Rozwiąż równanie
Lh: Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu nierówności logarytmicznej. Zacząłem rozwiązywać pewien
przykład, jednak utknąłem.
Treść
log2(x3+16) > log2(x2+x)
Roz.
x3 + 16 > 0
(x2+4) (x − 4) >0
x2>0
x>0
x>4
prawa strona: x2 + x > 0
pierw.Δ = 1
x1 = −1
x2 = 0
D: x∊(−∞, −1) ∧ (4, +∞)
Powracamy do równania:
x3 + 16 > x2 + x
x3 + 16 > x(x+1)
i w tym momencie nie wiem dokładnie co zrobić.
5 kwi 18:42
Jerzy:
1) założenia
2) x3 + 16 > x2 + x ... i rozwiązuj
5 kwi 18:49
Lh: Wtedy wychodzi..
x3 − x2 −x > −16
x(x2 − x −1) > −16
..
pierwiastek z Δ = pierw. z 5
x1 = 1−p.z 5/2 x2 = 1+p. z 5/2
x > −16 <−−− odp.
Dobrze jest? Czy popełniłem gdzieś błąd?
5 kwi 20:19
piotr: x3 + 16 > x(x+1) ⇒ x>−2.34256 wartość przybliżona
5 kwi 20:28