równanie z parametrem
Ilona: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 − m|x| +m −2=0 ma dwa różne rozwiązania?
Odp: (−niesk;2) i {4}
I przypadek
x>=0
2x2 − mx +m −2=0
II przypadek
x<0
2x2 + mx +m −2=0
Ustaliłam, że dwa różnych znaków ma dla delty = 0 w obu przypadkach dla m=4, x=1 i x=−1
Jak teraz ustalić warunki dla dwóch dodatnich i dla dwóch ujemnych. Jak sprawdzam warunki
I przypadek
x>=0
2x2 − mx +m −2=0
delta > 0
x1 * x2 > 0
x1 + x2 > 0 dla dwóch pierwiastków dodatnich to wychodzi przedział m należy do (2 ; + niesk),
a powinien wychodzić od (−niesk , 2)...
5 kwi 18:41
Jerzy:
⇔ 2IxI2 − mIxI + m − 2 = 0 ... teraz podstaw: t = IxI
teraz , albo jedno rozwiazanie dodatnie, albo dwa różnych znaków
5 kwi 18:45
Ilona: z tego wyjdą dwa przypadki
I przyp − jedno rozw dodatnie
delta=0 => m=4
II przyp
delta >0 => m= R−{4}
x1*x2< 0 => m<2
cz wsp II przyp m<2
cz. wsp I i II przyp m<2 i m=4
Zgadza się?
5 kwi 19:02
Jerzy:
suma obydwu przypadków
5 kwi 19:12
Ilona: tak tak suma oczywiscie

dzieki wielkie
5 kwi 19:12
Ilona: dlaczego nie rozpatruje się tu przypadku dwóch rozwiązań tych samych znaków?
5 kwi 19:24