ważne
yolooo: Jeżeli największy kąt trójkąta jest o 40° większy od drugiego kąta i pięć razy większy od
trzeciego
kąta, to najmniejszy kąt tego trójkąta wynosi?
rozpisze ktoś rozwiązanie?
5 kwi 18:31
Jerzy:
40 + α + 5(40 +α) = 1800
5 kwi 18:38
olekturbo: Jerzy, ujemny kąt wyjdzie?
5 kwi 18:39
olekturbo: Złe równanie
5 kwi 18:40
Jerzy:
Poprawka:
| | 1 | |
40o + α + α + |
| (400 + α) = 180o |
| | 5 | |
5 kwi 18:41
yolooo: mnożyć razy 5 żeby pozbyć się tej 5?
5 kwi 18:43
olekturbo: 20,60,100
Najmniejszy: 20
5 kwi 18:44
yolooo: ok ale jak do tego dojść?
5 kwi 18:46
Jerzy:
Rozwiąż równanie 18:41
5 kwi 18:46
yolooo: 400+α+α+80+1/5α=180?
5 kwi 18:53
Sun: α− największy kąt
α=β+400 =5*δ
więc,
α−400=β
α=5δ
δ=α/5
α+α−400 + α/5=1800
Z tego wychodzi, że
α=100
Podstawiasz i kąty wychodzą ci:
α=100 β=60 δ=20, wszystko oczywiście w stopniach
5 kwi 18:54
Jerzy:
Pomnóż obustronnie przez 5
5 kwi 18:55