ehhh
maturzystka : Wiadomo, że sinα+cosα=4√10/10 i α jest kątem ostrym. Wówczas wyrażenie W = sinαcosα
ma wartość?
5 kwi 18:25
Janek191:
Podnieś obustronnie do kwadratu i zastosuj " jedynkę trygonometryczną"
5 kwi 18:30
maturzystka: teoretycznie wiem o co chodzi ale wychodzą mi jakieś głupoty
5 kwi 18:34
olekturbo: pokaz
5 kwi 18:36
Janek191:
| | 160 | |
sin2α + 2 sin α*cos α + cos2α = |
| = 1,6 |
| | 100 | |
1 + 2 sin α*cos α = 1,6
2 sin α* cos α = 0,6 / : 2
sin α * cos α = 0,3
==============
5 kwi 19:18