Zadanie
Misia: Długości ramion trapezu wynoszą 5 cm i 2 √5 cm, a długości podstaw są równe 3 cm i 8 cm.
Oblicz pole trapezu.
5 kwi 18:21
Janek191:

P = 0,5*( 8 + 3)*4 = ...
5 kwi 18:27
Misia: A skąd wiesz, że wysokość jest równa 4?
5 kwi 18:32
Janek191:
Masz tw. Pitagorasa:
h2 + x2 = 52 ⇒ h2 + x2 = 25
h2 + y2 = ( 2√5)2 ⇒ h2 + y2 = 20
Odejmujemy stronami
x2 − y2 = 5
(x − y)*( x + y) =1*5
x − y = 1
x + y = 5
−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x = 6
x = 3
y = 5 − x = 2
h2 = 25 − x2 = 25 − 9 = 16
h = √16 = 4
==========
5 kwi 18:38
Misia: Okay, dziękuję bardzo.
Teraz już rozumiem.
5 kwi 18:44