Funkcje kwadratowe, miejsca zerowe
Anka: Jednym z rozwiązań równania x2−6x+c=0 jest 3−√2. Znajdź współczynnik c i drugie rozwiązanie.
Obliczyłam już c (wyszło 11−6√2). Potem podstawiłam to do wzoru na Δ i wyszło 8+24√2. A dalej
nie wiem. Powinnam teraz wyliczyć drugie rozwiązanie ale nie wiem jak to zrobić...
5 kwi 18:05
mat16:
Ze wzorów Viete'a
x1+x2= −b i x1*x2= c
x2= 6−3+√2= 3+√2
to c= (3−√2)(3+√2)=......
5 kwi 18:09
olekturbo: 9−6√2+2−18+6√2 = 11−18 = −7
c = −7
5 kwi 18:09
mat16:
?
dla c= −7 sprawdź rozwiązania równania .......
5 kwi 18:13
olekturbo: c−7 = 0
c = 7 *
poprawka
5 kwi 18:16
Anka: No tak! Dziękuję bardzo
5 kwi 18:21