macierze
FrytkizKetchupem: Metodą eliminacji Gaussa, rozwiaz:
| ⎧ | 2x + y + z = 1 | |
| ⎜ | 2x − y + 3z = 2 | |
| ⎨ | x + y + z = 0 |
|
| ⎩ | x − y + z = 1 | |
Wyszło:
1 0 0 | 1
0 1 0 | −3/4
0 0 1 | −1/4
0 0 0 | −1/2
Pytanie: Jak to interpretować? dla pierwszych 3 równań boliczone wartosci x y z pasuja, dla
ostatniego nie
5 kwi 17:52
FrytkizKetchupem: jakby kogos interesowalo:
sprzecznosc, bo 0+0+0 =/= −1/2, uzasadnienie
dodajemy 1 i 2 mamy 4x+4z=3 dzielimy na 2 mamy 2x+2z=3/2
dodajemy 3 i 4 mamy 2x + 2z=1
w takie same rownania daja inny wynik
5 kwi 18:11