Różnica ciągu an jest równa
Daysik: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego an = −8, a suma piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu
wynosi −150. Różnica an jest równa
Mi wyszły jakieś brednie wiem ,że wzorem Sn = 2a1 + (n−1)r/2 * n, zastanawiam się gdzie
zrobiłem błąd
5 kwi 17:47
mat16:
S
15= mediana *ilość wyrazów
m
e=a
8
S
15=a
8*15 to a
8=−10
5 kwi 17:54
olekturbo: a
1 = −8
S
15 = −150
a
n = a
1 + (n−1)r
a
15 = −8 + 14r
15(−8−8+14r) = −300
−16+14r = −20
14r = −4
5 kwi 17:54
Janek191:
a
1 = − 8
S
15 = − 150
więc
a
n = a
1 + ( n −1) r = − 8 + ( n −1)*r
więc
a
15 = − 8 + 14 r
oraz
S
15 = 0,5*(a
1 + a
15)*15 = 7,5*( − 8 − 8 + 14 r) = 7,5*( − 16 + 14 r) = − 150 / : 7,5
− 16 + 14r = −20
14 r = − 20 + 16 = − 4
==================
5 kwi 17:58
mat16:
"tasiemiec"
5 kwi 17:59
Janek191:
Ale wszystko obliczone
5 kwi 18:07