Punkty A i B są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
Loki: Punkty..
Punkty A = (1, −2), B= (3, 4) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
a) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta,
b) Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
5 kwi 17:44
olekturbo: Symetralna prostej AB to wysokość trójkąta. |AC| = |BC|.
5 kwi 17:46
Loki: A coś więcej ?
5 kwi 17:48
Janek191:
a)
Równanie pr AB
Środek odcinka AB
Symetralna odcinka AB = prosta prostopadła do pr AB
5 kwi 17:50
Loki: ok
5 kwi 17:50
Loki: to ten wzór AB= ( y −yA)( xA−xB)= ( x−xA)( yA−yB) ?
5 kwi 17:54
Janek191:
Może taki :
y = a x + b
5 kwi 18:10
Loki: ok bo ja i matematyka to dwa różne światy
5 kwi 18:18
Loki: Żeby wyliczyć b to trzeba współrzędne środka podstawić potem do równania prostej?
y=3x +b mi wyszło
5 kwi 18:21
Loki: S= (2,1) to równanie będzie y=3x−5 ?
5 kwi 18:30
Janek191:
Tak i teraz prosta prostopadła do tej przechodząca przez S.
5 kwi 18:33
Loki: Ok, dzięki
5 kwi 18:55
Janek191:
A co z b) ?
5 kwi 19:00
Janek191:

y = 3 x − 5
| | 1 | |
y = − |
| x + k S = ( 2, 1) |
| | 3 | |
| | 1 | | 5 | |
C = ( x , y) = ( x , − |
| x + |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
oraz
I AC I = I BC I
5 kwi 19:08