matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość
Varost:
Udowodnij tożsamość: a)
1+2tgx−tg
2
x
1
=
cos2x+sin2x
cos
2
x
5 kwi 17:30
Varost:
sinx
sin
2
x
1+2*
−
cosx
cos
2
x
1
=
cos2x+sin2x
cos
2
x
Póki co chyba dobrze, więc co dalej?
5 kwi 17:31
mat16:
1
(cos
2
x+2sinxcosx−sin
2
x)
L=
*
=
cos
2
x
cos2x+sin2x
1
cos2x+sin2x
=
*
= P
cos
2
x
cos2x+sin2x
dopisz jeszcze założenia
5 kwi 17:43
Varost:
Okej
5 kwi 17:50