Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej...
Miki: ?
Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej y = x2 + bx + c,
wiedząc, że funkcja ta przyjmuje wartość najmniejszą równą 4 dla x = −2.
5 kwi 17:23
Metis: Wyjdź od postaci kanonicznej.
5 kwi 17:26
olekturbo: a = 1
−b = −4
b = 4
y = x
2+4x+c
f(−2) = 4 ⇔ 4−8+c = 4
−4 + c = 4
c = 8
y = x
2+4x+8
5 kwi 17:27
Janek191:
a = 1
p = − 2
q = 4
y = x2 + b x + c = (x − p)2 + q = ( x +2)2 + 4
więc
x2 + b x + c = x2 + 4 x + 4 + 4 = x2 + 4 x + 8
zatem
b = 4 i c = 8
=============
5 kwi 17:27
Miki: Dzięki
5 kwi 17:28