..
Radek: Dzień dobry, czy byłby ktoś tak dobry i wyjaśnił mi DRUGI SPOSÓB rozwiązania tego zadania
http://www.zadania.info/2480708 ?
Rozumiem do momentu kiedy korzystamy ze wzoru na sume sinusów i cosinusów ale potem nie wiem
skąd powstaje
| | α | | α | | α | | α | |
2sin |
| cos |
| = cos |
| /sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Bardzo prosze o wyjaśnienie
5 kwi 17:16
Radek: jakaś mała wskazóweczka?
5 kwi 17:34
===:
przecież to proste przekształcenie
5 kwi 17:37
===:
| | cos(α/2) | |
2sin(α/2)cos(α/2)= |
| mnożysz obie strony przez sin(α/2) |
| | sin(α/2) | |
a potem dzielisz przez 2cos(α/2)
| | cos(α/2) | | 1 | |
i dostajesz sin2(α/2)= |
| ⇒ sin2(α/2)= |
| itd  |
| | 2cos(α/2) | | 2 | |
5 kwi 17:43
Metis: Lewa:
| | α | | α | | α | |
2sin |
| cos |
| , niech x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | |
2sinxcosx=sin2x= sin(2* |
| )=sinα |
| | 2 | |
Prawa:
Zostaje :
| |
| //korzystamy z wl. funkcji cos i sin i |
| |
5 kwi 17:47
Radek: a jak mam
| | 2sinα + 2β2cos(−α2) | |
sinα = |
| |
| | −2sinα + 2β2sin(−α2) | |
to normalnie moge sobie skrócić 2sin
α + 2β2 ?
5 kwi 17:53
Metis: A czemu nie ?
5 kwi 18:04
Radek: Bo nie wiem czy ja kompletnie nic nie rozumiem czy my sie źle zrozumieliśmy. Chodzi mi o to jak
z równania z postu z 17:53 powstało równanie z postu z 17:16
5 kwi 18:05
Metis: Wyjaśniłem.
5 kwi 18:07
Radek: Już widze, wszystko jasne. Tak przekształciłeś sinα żeby otrzymać pomniejszony dwa razy kąt α
5 kwi 18:09
Radek: Dla mnie intuicyjnie by było tak, ale wynik jest wtedy nieporapwny, dlaczego?
sinα * sin
a2 = cos
a2
sin2a * sina = cosa
2sinαcosα * sinα = cosα / cosα
2sin
2α = 1 itd i wychodzi kąt 45 a nie 90 stopni
5 kwi 18:17
Radek: Moglibyście jeszcze to? Strasznie mi zależy na zrozumieniu tego zadania
5 kwi 18:24
Metis: | | α | | α | |
Przecież sinα *sin |
| =cos |
| nie jest ⇔ sin2α * sinα = cosα |
| | 2 | | 2 | |
sin2x*sinx=cosx, rozwiązujesz i należy wrócić do podstawienia.
5 kwi 18:30
Radek: okej, dziękuje za wjaśnienia.
5 kwi 18:31
Metis: Wtedy wyjdzie Ci x=45
Wracasz do podstawienia:
α/2=45, stąd α=90
5 kwi 18:32