funkcja
xde: funkcja kwadratowa osiaga największą wartość równą 8 dla x = −3 .
Do wykresu funkcji należy punkt A = (−2,6) . napisz wzór ogólny tej funkcji .
wyszło mi f(x)=2x2−12x−10
dobrze ?
5 kwi 17:05
mat16:
y= −2x2−12x−10
5 kwi 17:38
Janek191:
q = 8
p = − 3
A = ( − 2, 6) ⇒ f(−2) = 6
Mamy
f(x) = a*(x − p)2 + q = a*( x + 3)2 + 8
Wstawiamy 6 za f(x) oraz − 2 za x:
6 = a*( − 2 + 3)2 + 8 = a + 8 ⇒ a = − 2
Odp. f(x) = − 2*( x + 3)2 + 8 − postać kanoniczna
========================
lub
f(x) = − 2*( x2 + 6 x + 9) + 8 = − 2 x2 −12 x − 18 + 8
f(x) = −2 x2 − 12 x − 10 − postać ogólna
=================
5 kwi 17:45
xde: dziekuje
5 kwi 17:49