sss
jareksz138: W trojkacie rownoramiennym ABC(AC=BC) poprowadzono dwusieczna AD kata przy wierzcholku A( punkt
D nalezy do boku BC), przy czym AD+AB. Oblicz miare kata ACB
2 sty 11:22
jo: Końcówka zadania jest niejasna, ma być AD=AB?
2 sty 12:04
jareksz138: no tak sory AD=AB?
2 sty 12:39
jo: ok, już piszę
2 sty 14:14
jo:

α = ?
Ponieważ trójkąt ABD jest równoramienny to przy jego podstawie kąty mają taką samą miarę czyli
β. Trzeba znaleźć miarę β aby później obliczyć miarę α więc z trójkąta ABD mamy:
| | β | | 5 | |
2β + |
| = 180o ⇒ |
| β = 180o ⇒ β = 72o |
| | 2 | | 2 | |
Z trójkąta ABC mamy:
α = 180
o − 2β = 36
o
2 sty 14:32