Zadanie tekstowe z matury podstawowej za 4 pkt
galanonim: Prostokątną fotografię o wymiarach 12x18 włożono w ramkę o stałej szerokości
galanonim: Prostokątną fotografię o wymiarach 12x18 włożono w ramkę o stałej szerokości.
Oblicz szerokość
ramki, jeśli ma ona takie samo pole jak fotografia. Wynik ma wyjść 3. a układ równań ma być
(18 +2x)(12+2x) = 432. Nie rozumiem dlaczego pole równa się 432 a nie 216 tak jak jest w
poleceniu. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
5 kwi 16:23
Mila:

4x
2+2*(12*x)+2*(18*x)=12*18, x>0
⇔4x
2+24x+36x−216=0 /:4
x
2+15x−54=0
Δ=441
| | −15−21 | | −15+21 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 16:51