Udowodnić, że a^2 jest podzielne przez 3 tylko wtedy gdy jest podzielne przez 9.
Michau: Niech a będzie liczbą całkowitą. Udowodnić, że liczba a2 jest podzielna przez
3 wtedy i tylko wtedy, gdy jest ona podzielna przez 9.
(Wykazać 3|a2 ⇔ 9|a2)
Implikacja ⇐ jest oczywista. Dlaczego? Teraz załóżmy, że 3|a2. Chcemy
udowodnić, że 3 | a. Przypuśćmy ,że jest inaczej, czyli przypuśćmy, że a = 3*k+r,
gdzie k ∈ Z i r ∈ {1, 2}.
Wtedy a2 = (3k + r)2 = 9k2 + 6k + r2
i ona nie byłaby podzielna przez 3. Dlaczego?)
5 kwi 16:01